Почти половината украинци, работещи у нас, са в хотелите

Има и схема "Солидарност", финансирана с 47 млн. лв. от Европа
Обновена: 20 юни 2022 12:44 | 20 юни 2022 12:44, Анисия Иванова
56
Почти половината украинци, работещи у нас, са в хотелите
Снимка: БГНЕС

44% от украинските граждани, започнали работа у нас, са наети в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", сочи статистиката на портала "България за Украйна". До миналата седмица има данни за 5600 сключени трудови договори с получили временна закрила у нас.

В статистиката не влизат наетите на граждански договори или на изпитателен срок, съобщава БНР.

Освен в хотели ресторанти, по 11% от вече работещите украинци са намерили препитание в преработващата промишленост и в сектора "Производство на електрическа и топлинна енергия и на горива".

В "Административни и спомагателни" дейности се трудят други 9 на сто, а 20 на сто са посочени в статистиката, като заети в други дейности.

Допълнителен стимул за осигуряване на заетост е стартиралата схема "Солидарност", финансирана с близо 47 милиона лева европейски средства.

Тя осигурява субсидирана работа за три месеца на пълен или непълен работен ден. Бизнесът получава средствата за минимална заплата и осигуровките за периода, а украинците за същия срок - интеграционна добавка от 256 лв. месечно, за да покриват наем и режийни разходи.

За да се възползват, те трябва да се регистрират в Бюро по труда и на място да подадат заявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
До Иво Да,а ние не сме заслужили.За твое сведение истинският лекар учи цял живот.Аз имам 2 специалности и взимам 1750 лв чисто а имам много по-голяма отговорност от програмистите.Тя е несъвместима от всяка гледна точка!!!
46
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Да работят , да си 4почиват ", само да не размахват тия украински парцали с които се намятат , щото ми става лошо !
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, Наистина циркът е пълен! Защо не направят проучване: колко български думички са научили за 3 месеца украинците, които уж искат да се интегрират?
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали взеха работни места за българи, какво да се обсъжда, няма смисъл.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такъв цирк. Отделили 50 милиона, за да накарат 5 хиляди украинци да поработят 3 месеца. Ами то златно ще излезе тяхното интегриране... Първо на всички е ясно, че след края на сезона спират да работят и никой не остава, второ хотелиерите ги наемат защото не плащат осигуровки и заплати за тях.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които работят са капка в морето. Огромната част предпочитат да са обгрижвани
41
4
 
11
 
! Отговори
Иво преди 1 година
По всички форуми пишещите се скъсват от завист към програмистите. Не знам дали всички са наясно, че това е професия, която се учи с години труд и седене над учебниците по математика. Докато други ритат топка, ходят по събирания и общо взето мързелуват, подготовката на бъдещия програмист минава през хиляди решени задачи, явяване на конкурси и в чужбина и яко учене.Моя позната даваше задачи на сина си и в тоалетната.Сега работи в Майкрософт в Силиконовата долина. Така че хората са си го заслужили.
40
1
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 1 година
Нали все бяха висококвалифицирани?
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите учат много повече от програмистите, получават по-ниска заплата, също така носят отговорност за всеки човешки живот. Учителите също, детските възпитатели отглеждат нашите деца. Те не заслужават ли похвала? А пенсионерите? Та нали те са построили държавата ни, лоша или добра.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия програмисти, медали ли да ви дадем? Издържали сте лекари и учители, вас също държавата ви издържа, като ви взима по-малко данъци. Много сте работливи, няма що. Другите нищо не правят. На вас се крепи държавата. Голям смях. Я слезте на земята. Само омраза създавате към вас.
37
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските *** вече и на програмисти се преструват. Брех...
36
0
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
В такъв случай, разбирам. Просто вече ми е писнало от негативизъм и злоба, и затова така реагирах. Поздрави и успешен ден!
35
0
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Да ти кажа и за програмистите все един и същи пише едно и също и напада с празни приказки. Основната опорка как в сектора се взимали 2000лв. и никой не взимал повече и разни подобни. Кисело е гроздето.
34
0
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Всъщност, тук го прочетох това. И ми хареса като изказване и започнах да го използвам насам-натам- доста добре квалифицира голяма група хора у нас.
33
0
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Да се включа и аз. Действително огромна част от приходите в БВП, които идват от работна заплата (не бизнеси, не продути, стоки, услуги), идват от 5% от хората. Неоспорим факт. Не знам дали са 85%, но със сигурност са над 70.
32
2
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Коментарът на мен ми изглежда ироничен, но доста добре описва ситуацията как определени обществени прослойки се подиграват на успелите.
31
2
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Ами Е60 е ceлскатa мечта. В склада на Лидл колко взимат? Точно 3000лв. тези, които работят там от няколко години. Кое е ненормалното? Че един неквалифициран аутсайдер иска да има БМВ Е60 (мечтата на аутсайдера) и взима 3000лв. в София ли? Кажи кое не е така?
30
4
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
85% от данъците били генерирани от 50к човека!? Ти четеш ли се какви ги пишеш!? България е на картата, благодарение на ниските корпоративни данъци и на ниските работни заплати в сравнение с останалите ЕС държави. Че имаме способни програмисти, е факт. Но ние имаме способни хора във всяка една област. Много от тях се реализират в чужбина и оттам пращат пари в България.
29
3
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Ето те пак тебе с твоите склададжии, 3000 лв и БМВ Е60. Дежурен ***. Такива сте за психото. Страх ме е като си помисля, че с такива ненормалници се разминавам по улицата ежедневно.
28
3
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Колкото искаш се залъгвай и търси вината в Марс, че бачкаш в склада за 3000лв. месечно. Нашите програмисти са спортисти, фитнесджии, карат скъпи коли и имат жени от корици, докато семкаджиите и шкембаците с Е60-ките пред панелката се залъгват кой какво бил. И животът си минА, а шекмбакът си остана за 3000лв. месечно с склада на Лидл и стана тотален аутсайдер с най-голяма гордост Е60-ката и как набил някого като дете. А Финети е марка за бедни. Топът беше Нутела. Със здраве, бедняко.